SKYALLIANSE: – Vi føler det som vår plikt å gjøre det så enkelt som mulig for offentlige virksomheter å gjennomføre overgangen til fremtidens IT-plattformer, sier Espen Bergby i Accenture.

Slik fant fire ledende IT-selskaper sammen for å styrke offentlig sektor

Nå finnes en global skytjeneste der datautstyret står på norsk jord. Løsningen er skreddersydd for Jan Tore Sanners (H) nasjonale strategi for skytjenester i offentlig sektor.

– Det er ikke uten grunn at toppsjefene i flere av de største selskapene på Oslo Børs sier selskapene de leder kan være borte om ti år eller kan ende opp med å kutte halvparten av de ansatte, sier Espen Bergby i Accenture.

Salgsdirektøren med 30 års erfaring fra IT-sektoren peker på at det er virksomheter i privat sektor som er først ut med å ta i bruk ny IT-teknologi. Fordi konkurransen er knallhard, og fordi selskapene ikke har noe annet valg dersom de vil overleve.

– I det offentlige er det ikke sånn. Til tross for at det finnes fantastisk dyktige beslutningstagere også i offentlig sektor, har ikke virksomhetene de samme driverne for å ta i bruk innovative løsninger, mener Bergby.

– Vi opplever at offentlig sektor har et sterkt ønske om å ta større del i digitaliseringen. Da er vårt samfunnsoppdrag å hjelpe dem til det ved å tilby enkle, fremtidsrettede og trygge produkter, sier Lena Lundgreen, Direktør Offentlig sektor i Microsoft.

Hver for seg er de fire selskapenes kompetanse avgjørende å ha når offentlige virksomheter ønsker å komme ut i skyen.

– Vi opplever at mange er usikre på hvordan og hva som kan flyttes ut i skyen. Usikkerheten er knyttet til regelverk, og ikke minst teknologiske utfordringer, sier Lundgreen.

Resultatet: – Ett felles kontaktpunkt

De fire IT-selskapene tok sikte på å lage en løsning som lar kundene få lov til å anskaffe én pakke med ett felles kontaktpunkt.

– Det er komplekse operasjoner vi snakker om. Det dreier seg ikke om å hjelpe virksomheter med å få Excel og PowerPoint i skyen, men modernisere de større kjerneløsningene som nå jobber på overtid. Vi føler det som vår plikt å gjøre det så enkelt som mulig å gjennomføre overgangen til fremtidens IT-plattformer, sier Bergby i Accenture.

Basefarm implementerer, drifter og leverer tjenesten i skyen. Microsoft leverer teknologi og tilknytning til selskapets globale Azure-plattform. Avanade og Accenture er såkalte migreringspartnere – som vil si strategiske rådgivere for å finne de beste løsningene.

– På hvilken måte styrker dette samarbeidet offentlige sektor, mener dere?

– Det handler om å kunne tilby virksomheter en fremtidsrettet IT-plattform, som oppleves trygg og ikke skal være så avansert å sette opp at det hele ender opp med å bli utsatt. Resultatet er større grad av innovasjon, høyere produktivitet og lavere kostnader, sier Bergby – som peker på Helse Sørøst og Statens Vegvesen som gode eksempler på virksomheter i offentlig sektor som er fremoverlente i bruk av ny teknologi.

– Til slutt handler dette om de ulike virksomhetenes samfunnsoppdrag og at borgerne skal oppleve å få bedre tjenester, understreker Bergby.

Passer som hånd i hanske til Sanners skystrategi

En som sannsynligvis smiler bredt over IT-firkløverens satsing er kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

– Ved å ta i bruk skyen kan eksempelvis mange kommuner få rimelige IKT-løsninger, samtidig som de får frigjort ansatte til mer strategisk viktige oppgaver, uttalte Sanner til Finansavisen i fjor, da han lanserte «Nasjonal strategi for bruk av skytjenester».

– Det finnes over 500 datasentre i offentlig sektor i dag. Mange av dem tilhører fortiden. Det vi vil oppnå med alliansen er å skape trygghet for at man kan flytte applikasjoner fra tradisjonelle datasentre og egne plattformer til vår skyplattform, avslutter Lundgreen i Microsoft.

Ønsker du å vite mer om hvordan Skyalliansen kan hjelpe din virksomhet?

Ta kontakt med Espen Bergby, Salgsdirektør i Accenture på epsen.bergby@accenture.com

© Kopirett - Skyalliansen