MYTEKNUSER: Eystein Leren leder Accentures avdeling for IT-infrastruktur. I denne artikkelen peker han på seks myter knyttet til skytjenester som han mener finnes blant beslutningstakere i offentlig og privat sektor.

6 myter om skytjenesteløsninger

Bruken vil øke konkurransekraften og effektiviteten i norske virksomheter. Likevel eksisterer det usikkerhet i både offentlig og privat sektor knyttet til skytjenesteløsninger.

Ifølge World Economic Forums årlige IKT-rapport for 2016 er Norge rangert på en fjerdeplass over de mest digitale landene i verden, kun slått av Sverige, Finland og Singapore.

– Norge har et sterkt digitalt fundament å bygge på, men vi er kun i startfasen av den digitale transformasjonen av samfunnet, sier Kristine Beitland, direktør for myndighetskontakt i Microsoft Norge.

Skytjenester utføres strengt tatt ikke i skyene. Skytjenester (cloud computing) er en samlebetegnelse på alt fra dataprosessering og datalagring til programvare på servere som er tilgjengelig fra eksterne serverparker – i Norge eller utlandet – tilknyttet internett.

Ifølge en fersk rapport utgitt av IKT-tenketanken Top of Digital Europe, har 40 prosent av norske virksomheter tatt i bruk skytjenester. Det er nest best i Europa, kun slått av Finland.

– For å klare den digitale transformasjonen er vi avhengig av at virksomheter i både privat og offentlig sektor tar i bruk skytjenester, sier Beitland.

Microsoft-direktøren forteller at økt bruk av skytjenester legger til rette for mer innovasjon, økt konkurransekraft og et bedre tilbud av tjenester fra offentlig sektor.

– Samtidig føler mange på en frykt for å ta i bruk ny teknologi. Det er enkelt å forstå at mange føler usikkerhet knyttet til den type teknologi som skytjenester, men forvirringen er stor når det kommer til myter og fakta, sier hun.

Dette er mytene IT-selskapene opplever

Eystein Leren leder Accentures avdeling for IT-infrastruktur, og peker på seks myter som han mener finnes blant beslutningstakere i offentlig og privat sektor.

1. «Lover og andre reguleringer gjør at jeg ikke kan ta virksomheten ut i skyen»
– Faktisk har regjeringen gjennom en nasjonal strategi for bruk av skytjenester, at all offentlig virksomhet skal vurdere skytjenester, sier Leren.

2. «Sky er mindre sikkert enn infrastruktur jeg setter opp og drifter selv»
– Det er det samme som du går på butikken og kjøper en ekstern harddisk til de private filene dine. Du må passe på at den ikke brenner opp, at den ikke blir fuktig, at den ikke blir for varm eller kald og at du vet hvor du har den. Da er det bedre å ha alle filene lagret i skyen, mener Leren.

3. «Jeg kan ikke ha virksomhetskritiske systemer i skyen»
Mange selskaper i 2017 er «født» i skyen, og leverer sine tjenester gjennom skyen.

– Hvis man har hatt tillit til en tradisjonell datasenter-leverandør tidligere, så bør man også ha tillit til akkurat den samme tjenesten bare levert på en litt annen måte, fremhever Leren.

4. «Jeg kan ikke gå over til skytjenester uten store tilpasninger i systemene mine»
– Som med alle omstillinger er det også en kostnad ved å gå over til skytjenester, men vi opplever ofte at virksomheter forventer at kostnaden er mye høyere enn den faktisk er, sier Leren.

5. «Skytjenester gir meg ikke samme ytelse som et tradisjonelt datasenter»
Leren trekker først frem at det i dag er mange norske virksomheter som i utgangspunktet har et gammelt datasenter som er modent for oppgradering.

– Så det blir i hvert fall ikke noe verre om du anskaffer skytjenester. Og når du har investert i en skyløsning kan virksomheten skalere kapasiteten både opp og ned i tråd med hvilke behov som finnes, sier sivilingeniøren, og nevner Altinn som eksempel når «alle» nordmenn skal sjekke skatten.

6. «Sky er en erstatning for datasenter»
– Bruk av skytjenester trenger ikke på noen måte å være en fullstendig erstatning for bedriftens datasenter, men er i større grad en naturlig og nødvendig komponent i kundenes teknologistrategi. For eksempel kan en «hybrid sky», det vil si en kombinasjon av de to, være hensiktsmessig i en overgangsfase for store virksomheter, sier Leren.

– Tillit en forutsetning for å ta i bruk ny teknologi

Beitland kom til Microsoft fra stillingen som direktør i Næringslivets Sikkerhetsråd, der hun jobbet med informasjonssikkerhet og forebygging av kriminalitet.

– Skytjenesten vil gi enorme muligheter, men vi må møte den usikkerheten folk føler, sier hun.

EN FORUTSETNING: – For å klare den digitale transformasjonen er vi avhengig av at virksomheter i både privat og offentlig sektor tar i bruk skytjenester, sier Kristine Beitland, direktør for myndighetskontakt i Microsoft.

Direktøren for myndighetskontakt mener det er viktig at teknologien spiller på lag med politikken.

– Vi må ha lover og regler som inngir tillit til ny teknologi. I dette tilfeller vil det si å ha regler som sikrer at skytjenester er til å stole på når det kommer til personvern, sikkerhet og etiske rammer rundt bruk av kunstig intelligens.

Beitland forteller at Microsoft har erfaringer med myndigheter og kunder over hele verden.

– Noen utfordringer er unike i forskjellige land. I Norge opplever vi at det er lagt godt til rette for at alle virksomheter skal kunne ta i bruk skytjenester, avslutter hun.

Skyallianse står klar til tjeneste

Med mål om å gjøre det enklere å flytte virksomheten til skyen, gikk nylig fire ledende norske IT-selskaper sammen om å kunne tilby én pakke med ett felles kontaktpunkt.

– Det er komplekse operasjoner vi snakker om. Det dreier seg ikke om å hjelpe virksomheter med å få Excel og PowerPoint i skyen, men modernisere de større kjerneløsningene som nå jobber på overtid, sier Espen Bergby i Accenture, som er et av selskapene i IT-firkløveren.

De andre selskapene er Basefarm, Microsoft og Avande. Førstnevnte implementerer, drifter og leverer tjenesten i skyen. Microsoft leverer teknologi og tilknytning til selskapets globale Azure-plattform. Avanade og Accenture er såkalte migreringspartnere – som vil si å være strategiske rådgivere for å finne de beste løsningene.

For mer informasjon, klikk her.